Olej kokosowy

Olej kokosowy jest jednym z najbardziej popularnych olejów roślinnych wykorzystywanych w kosmetyce jako składnik aktywny lub samodzielny produkt. Dzieje się tak, ponieważ jest produktem stosunkowo tanim w porównaniu do innych znanych olejów i maseł roślinnych, a w dodatku posiada wiele właściwości pielęgnacyjnych. Podobnie jak masło karite, olej kokosowy w temperaturze poniżej temperatury pokojowej ma konsystencję stałą, dlatego świetnie sprawdzi się jako baza do samodzielnego przygotowania balsamów do ciała lub peelingów.

Dodatkowo olej kokosowy bardzo dobre działanie nawilżające, działa natłuszczające na wysuszone partie skóry, wzmacnia elastyczność naskórka oraz pomaga przy gojeniu się ran. Może być stosowany do pielęgnacji cery dojrzałej, ponieważ spowalnia powstawanie zmarszczek. Olej kokosowy sprawdzi się do pielęgnacji każdego rodzaju skóry, ponieważ ma działanie uniwersalne.

Ponadto jest olejem jadalnym i może z powodzeniem zastąpić olej słonecznikowy czy masło w kuchni, co sprawia, że jest produktem godnym uwagi.

http://dietadlawlosow.pl/szampon-obciazajacy-wlosow/